Yleisimmät tuholaiset puille (rakennetussa ympäristössä)

 

Rakennetussa ympäristössä yleisimpiä puiden tuholaisia ovat jänikset, hirvet, myyrät, ihminen ja erilaiset hyönteiset.

 

Jäniksiä vastaan nuorten puiden taimet on hyvä suojata runkosuojilla, katiskaverkolla tms. Myyrien aiheuttamiin tuhoihin on jo hankalampi keksiä torjuntakeinoa. Runkosuojien lisäksi kannattaa suosia luonnollisia vihollisia (pöllöt) tai esim. kissa on oiva apuri myyräjahdissa.

 

Hyönteisten aiheuttamia tuhoja on vaikeampi havaita ja tunnistaa, mutta esim. koivun latvan kuivuminen saattaa kertoa koivunmantokuoriaisen olemassaolosta puussa. Jalavanmantokuoriainen aiheuttaa jalavantautia, joka on sangen tuhoisa itse puulle. Tuholaiset iskeytyvät sekä terveisiin että jo heikentyneisiin puihin. Yleensä tuhot huomataan vasta, kun puun heikko elinvoima kertoo että jotain on vialla. Torjuntakeinoina hyönteistuhoille on oikean puulajin istuttaminen oikeaan paikkaan ja kasvuolosuhteiden pitäminen kunnossa.

 

Lehtiin imentävioituksia aiheuttavia hyönteisiä ovat mm. kirvat, punkit ja pistiäiset. Toukat saattavat kääriä erittämäänsä seittiin kokonaisia puita (tuomenkehrääjäkoi) ja erilaiset sienitaudit vaivaavat usein puiden lehtiä (koivunruoste, vaahteran tervatäplä). Myös muurahaiset tekevät pesiään puiden sisään ja niiden tekemät käytävät saattavat edistää lahon leviämistä puussa.

© 2015 PUIDENHOITAJIEN OY