Yleisimmät puun tuholaiset (rakennetussa ympäristössä)

Rakennetussa ympäristössä yleisimmät puun tuholaiset löytyvät läheltä. Tähän joukkoon kuuluvat jänikset, hirvet, myyrät, ihminen ja erilaiset hyönteiset, jotka kaikki tuhoavat puita hieman eri tavoilla. Olipa kyseessä sitten oma piha taikka kaupungin puistoalue, on tärkeää olla tietoinen siitä, mitkä tuholaiset voivat vaikuttaa puuston kuntoon ja miten vaurioita voi ehkäistä. Muista, että me Puidenhoitajien Oy:ssä tulemme aina mielellämme apuun pienimmissäkin puunhoitoon liittyvissä tehtävissä. Ota yhteyttä meihin ja kerro ongelmasta, niin lähdemme paikan päälle katsomaan, mistä on kyse.


Jänikset ja myyrät

Jäniksiä vastaan nuorten puiden taimet on hyvä suojata runkosuojilla, katiskaverkolla tms. Myyrien aiheuttamiin tuhoihin on jo hankalampi keksiä torjuntakeinoa. Runkosuojien lisäksi kannattaa suosia luonnollisia vihollisia (pöllöt) tai esim. kissa on oiva apuri myyräjahdissa.

Hyönteiset; mantokuoriaiset

Hyönteisten aiheuttamia tuhoja on vaikeampi havaita ja tunnistaa, mutta esim. koivun latvan kuivuminen saattaa kertoa koivunmantokuoriaisen olemassaolosta puussa. 

Jalavanmatokuoriainen aiheuttaa jalavantautia, joka on sangen tuhoisa itse puulle. Puun tuholaiset iskeytyvät sekä terveisiin että jo heikentyneisiin puihin; yleensä tuhot huomataan vasta, kun puun heikko elinvoima kertoo, että jotain on vialla. Torjuntakeinoina hyönteistuhoille on oikean puulajin istuttaminen oikeaan paikkaan ja kasvuolosuhteiden pitäminen kunnossa. Jalavanmantokuoriaista ei ole ainakaan toistaiseksi tavattu Suomessa, mutta mahdollinen ilmaston lämpeneminen saattaa levittää kuoriaisen myös Suomeen.

Hyönteiset; kirvat, punkit ja pistiäiset

Lehtiin imentävioituksia aiheuttavia hyönteisiä ovat mm. kirvat, punkit ja pistiäiset. Toukat saattavat kääriä erittämäänsä seittiin kokonaisia puita (tuomenkehrääjäkoi) ja erilaiset sienitaudit vaivaavat usein puiden lehtiä (koivunruoste, vaahteran tervatäplä). Myös muurahaiset tekevät pesiään puiden sisään ja niiden tekemät käytävät saattavat edistää lahon leviämistä puussa.

Ihminen

Ihminen voi omilla toimillaan aiheuttaa paljonkin vahinkoa puulle. Vääränlainen leikkaaminen, varomaton maanmuokkaus puiden juuriston lähellä, ruohonleikkurin tai siimaleikkurin aiheuttamat tyvivauriot voivat hidastaa puun kasvua tai saada sen pahimmillaan näivettymään. Varsinkin kaupunkiympäristössä puunhoito voi olla haasteellista, jolloin kannattaakin olla suoraan yhteydessä puunhoidon ammattilaisiin.

YHTEYSTIEDOT

Tapani Mäkelä

päällikkö
p. 0400 462 404
tapani.makela@puidenhoitajat.fi